– Oljeselskapene har kastet penger etter folk

Forbundsleder Leif Sande i Industri Energi mener oljeselskapene har seg selv å takke for at lønnsnivået offshore er drevet i været.

PODCASTS 19.11.2015 22:48 Av Erlend Frafjord
 

I dagens episode av Oilcast møtes Leif Sande og Arnt Even Bøe, forfatter og tidligere oljejournalist, i samtale med Syslas journalist Erlend Frafjord.

– Når du har en arbeidsgiver som hiver penger etter folk så blir det dyrt uansett, er Leif Sande sin kommentar til IRIS-rapporten som viser at ansatte innen riggdrift tjener 850.000 kroner i gjennomsnitt. Rundt en fjerdedel av dette er overtid.

– Ta for eksempel et cateringselskap som går på akkurat den samme tariffavtalen, der finnes det knapt en overtidstime. Men oljeselskapene har ikke hatt behov for å styre kostnader, de har betalt folk i hytt og pine, og nå begynner de å kritisere oss for dette, sier forbundslederen.

– Kan fase seg selv ut

Arnt Even Bøe tror arbeidstakersiden kanskje har vært for opptatt av å forsvare rettighetene sine på sokkelen.

arnt

Arnt Even Bøe

– Hvis oljearbeidere holder seg med for kostbare ordninger, selv om arbeidsgiverne er villige til å betale for dette, kan de være med på å fase seg selv ut. Snart kan selskapene sitte på land og styre mye av aktiviteten på produksjonsplattformene, sier Bøe som likevel understreker at rettighetene er opptjent gjennom frie forhandlinger.

Sikkerhet og lønn

I første halvdel av episoden snakker vi om sikkerhetskravene på norsk sokkel, sammenlignet med britisk side. Er det særnorske regler som hindrer en friere riggflyt i Nordsjøen, noe selskapene etterlyser for å få ned kostnadene? Du får også svar på om det er farligere å jobbe på britisk enn på norsk side.

18 min. og 50 sek. ut i sendingen går vi over til å diskutere lønnsnivået på norsk sokkel og 2-4-turnusen hvor offshoreansatte jobber to uker og deretter har fire uker fri. Er det denne ordningen som driver opp kostnadene, eller er det andre forhold?

Hør hele oilcasten i spilleren ovenfor.

Hør tidligere Oilcast-episoder her:

Husk at du også kan abonnere på Syslas iTunes-konto. Her får du automatisk inn alle våre podkaster.