– Jeg og noen andre gikk rundt til bedrifter i Stavanger og Sandnes og spurte om lærlingplass, men ingen ville ta imot oss. Da eposten kom om lærlingplass på Rosenberg, var det helt herlig. Jeg ble kjempeglad, sier Lena Aanestad til Aftenbladet.

Praten mellom lærlingene som skal begynne på Rosenberg glir lett der de prøver å finne ut av felles bekjente. Første skift ved Rosenberg begynner halv sju om morgenen, noe som blir en litt annen hverdag enn livet som skoleelever.

Lena Aanestad har selv gått på Bryne videregående skole. I to år skal hun nå gå læretiden i logistikkavdelingen på Rosenberg og stifte bekjentskap med humørsprederen Neil Staurland.

– Det er en bransje jeg kan tenke meg å jobbe i. Men før jeg bestemmer meg for hvor jeg lander, vil jeg prøve ut litt forskjellig, fortsetter Aanestad.

20 lærlinger

For Rosenberg er inntak av lærlinger selve livsgrunnlaget. Aftenbladet møter 18 glade lærlinger som er i gang, eller kommer i gang i løpet av kort tid, med læretiden på Rosenberg. De to siste starter i midten av september.

Mange av dem er allerede i arbeid i fabrikasjonshallen, der det sveises, bankes og vinkelslipes. Lyden av aktivitet er økende på Rosenberg, og lærlingene får nå ta del i arbeidet ved det tradisjonsrike verftet.

Når eldre medarbeidere går av med pensjon, trengs det påfyll av yngre krefter. Men før Rosenberg landet kontrakten med tre gangbroer og to fakkeltårn for Statoils Johan Sverdrup-prosjekt, var det ingenting som tydet på at bedriften kunne ta inn så mange lærlinger.

Hadde Statoil benyttet seg av opsjonen med Samsung-verftet i Sør-Korea, ville situasjonen vært en helt annen når det gjelder lærlingplasser ved bedriften. 10 lærlinger fikk brev i juli med lærlingplass i august. Mens ytterligere 10 fikk brev i august med oppstart i midten av september.

Totalt var rundt 35 elever inne til intervju før Rosenberg valgte ut sine 20 elever til et toårig lærlingløp. For det må Rosenberg ut med omtrent halvparten av lærlinglønnen på vel 200 000 i året. Resten støttes av offentlige ordninger.

Les hele saken hos Aftenbladet (abo).